ElarScan digitaliseert boeken bij de Nationale Bibliotheek in Bulgarije

18.07.2018
ElarScan digitaliseert boeken bij de Nationale Bibliotheek in Bulgarije

De Bulgaarse Nationale Bibliotheek SS. Cyril en Methodius gaat verder met het digitaliseren van zeldzame boeken. Het eerste item dat met ElarScan A2 werd gedigitaliseerd was een beroemde Lovech Four Gospels gekopieerd door Petar Gramatik, uit het midden van de zestiende eeuw met een zilveren deksel uit het einde van de achttiende eeuw.

Het digitaliseren van documenten begon in 2013 toen een nieuwe afdeling werd gecreëerd en uitgerust met professionele apparatuur. Elarscan werd in 2017 in een van de leeszalen van de nationale bibliotheek geïnstalleerd. Volgens professor Krasimira Alexandrova, bibliotheekdirecteur, is de scanner zowel ideaal voor het digitaliseren van complexe oude boeken en manuscripte als voor evenals moderne publicaties. «We zijn van plan de scanner met dezelfde intensiteit te blijven gebruiken, we hebben nog veel werk voor de boeg», zegt Krasimira Alexandrova.

Elarscan digitaliseert boeken bij de Nationale Bibliotheek in Bulgarije

«We hebben met de nieuwe apparatuur al meer dan 40.000 pagina's bibliotheekcollecties gedigitaliseerd. Dit omvat 8.491 pagina's oosterse collecties, 21.394 pagina's uit de leeszaal, afdeling Manuscripten en Oude Gedrukte Boeken en 11.857 pagina's van de Bulgaarse historische archievenafdeling. Onder de gedigitaliseerde materialen bevinden zich verschillende soorten catalogi, naslagwerken, documenten van interbibliothecair leenverkeer, manuscripten (incl. Turkse handschriften uit de collectie van professor Boris Nedkov), beoordelingen van archivalia en andere historische documenten. Er zijn nu al digitale kopieën beschikbaar via het internet, waarbij lezers binnen onze uitgebreide collecties kunnen navigeren,» merkt Gabriela Angelova, archivaris bij de nationale bibliotheek op.

De scanner is uitgerust met een universele adaptieve houder voor ingebonden en platte documenten, boeken en archiefmateriaal. Automatische focus en macro-module, streaming scannen en geïntegreerde beeldverwerking zorgen voor een uitstekende scansnelheid en beeldkwaliteit. «Er werd een volledige configuratie van de ElarScan A2 in de nationale bibliotheek van Bulgarije geïnstalleerd, — zegt Andriana Georgieva, de vertegenwoordiger van ELAR in Bulgarije. — Met name de V-vormige wieg en het aandrukglas zijn van cruciaal belang voor het verwerken van strak gestikte documenten die moeilijk te openen zijn. Om scans van goede kwaliteit te kunnen maken van losse vellen na langdurige opslag wordt de wieg platgelegd en wordt het vlakke glas gebruikt voor het beste resultaat. De veelzijdigheid van de Elarscan is zeer belangrijkvoor de klant.»