Nieuwe Elarscan ontvangt zegen van de University of Divinity, Melbourne

29.05.2019
Nieuwe Elarscan ontvangt zegen van de University of Divinity, Melbourne

Medewerkers van de Mannix Library aan het Catholic Theological College in East Melbourne, waarderen hun nieuwe universele scanner ElarScan A2 enorm, en wijzen op de veelzijdigheid, het gemak en het vermogen van het toestel om waardevolle originelen zorgvuldig te scannen.
In februari 2019 werd Elarscan geïnstalleerd in de Bijzondere Collectiekamer van de bibliotheek en begon men het toestel te gebruiken voor het digitaliseren van zeldzame boeken, folio's en andere unieke materialen.

"De bibliotheekmedewerkers waren erg onder de indruk van onze nieuwe Elarscan A2-scanner", zegt Kerrie Burn, manager van de bibliotheek van Mannix. “Het toestel heeft dan ook een prominente plaats gekregen in onze nieuwe Special Collections Room, die officieel werd gelanceerd in februari 2019. In de afgelopen paar jaar heeft de bibliotheek zich geconcentreerd op de ontwikkeling van haar speciale collecties. We moesten ze digitaliseren om deze materialen beter te kunnen presenteren en ervoor te zorgen dat ze gemakkelijker toegankelijk waren voor potentiële onderzoekers. Onze oude technologie, hoewel geschikt voor het scannen van algemene documenten, was niet geschikt voor gebruik met zeldzame en kwetsbare materialen.

Bovendien heeft de nieuwe scanner het mogelijk gemaakt om veel grotere items te digitaliseren dan  voorheen.”

“We kunnen nu een verscheidenheid aan items scannen, van zeldzame boeken tot antieke munten. Eén van onze favoriete functies is perspectiefcorrectie, waarmee we strak gebonden oudere boeken kunnen scannen zonder ze verder dan 90 graden te moeten openen. We zijn ook zeer blij met de ingebouwde OCR-functionaliteit en kijken ernaar uit om daar meer intensief gebruik van te maken," zegt Kerrie.

In Australië en Nieuw-Zeeland worden de Elarscan universele planetaire scanners sinds 2017 verdeeld door Inotec Pty Ltd, een gerenommeerd bedrijf met een sterke reputatie bij scanningprofessionals. Het bedrijf leverde en installeerde de scanners ter plaatse, zorgde voor training van de medewerkers en verleende technische ondersteuning en consulting.

“We zagen verschillende scanners gedemonstreerd bij andere instellingen voordat we overging tot onze aankoop. De meeste van deze modellen lagen qua prijs ver boven ons bereik. Maar de Elarscan bleek alle functies te hebben die we zochten voor een prijs die we ons kunnen veroorloven," reageert Kerrie. "We experimenteren nog altijd met de mogelijkheden en zoeken uit welke van onze digitaliseringsprojecten prioriteit moeten krijgen, maar de installatie van de scanner is essentieel voor al onze toekomstige digitaliseringsinitiatieven aan de Universiteit van Divinity. We zijn erg blij met onze aankoop en verwachten in onze instellling nog heel wat digitaliseringsprojecten te kunnen realiseren." concludeerde Kerrie.

De University of Divinity, opgericht in 1910, bestaat vandaag uit elf theologische colleges die acht christelijke denominaties vertegenwoordigen. Het is 's werelds oudste oecumenisch diploma-toekennende consortium. Elk college van de universiteit is een unieke onderwijsgemeenschap en wordt ondersteund door een breed scala aan kerken en religieuze ordes, die samen de volledige universiteit vormen. 

Mannix Library ondersteunt onderwijs en onderzoek aan het Catholic Theological College en de bredere universiteit op het gebied van bijbelse studies, theologie, filosofie, kerkgeschiedenis, pastorale studies en een aantal verwante disciplines, met nadruk op de katholieke traditie. De bibliotheek beschikt over meer dan 130.000 gedrukte en 150.000 elektronische boeken en tijdschriftvolumes.